söndag 12 februari 2012

Pär Ström projicerar och förnekar



Söndagen 12/2-2012

Pär Ström projicerar och förnekar.

Pär Ströms replik DN 10/2 på Marias Svelands artikel i DN 8/2 är intressant som ett skolboksexempel på försvarsmekanismerna projektion och förnekelse Hela Pär Ströms artikel är ett massivt angrepp på feminismen som ”misslyckats med att hantera sin egen framgång och urartat i extremism”.
Varför känner han sig så hatisk och kränkt av feminismen??  
Som psykolog får jag en del tankar.

”De är rädda nu feministerna!” Skriver Pär Ström triumferande.
Ja, det finns anledning att vara rädd!  Det kan finnas fler som Breivik som visade oss kraften i sitt hat mot bl.a. feminister i somras. Den argumentation som Per Ström ägnar sig åt medverkar till att ladda upp sådana personligheters vrede. Alla minns Palmehatet och resultatet av detta.

Män med låg självkänsla hotas av feminismen
Att kvinnor som är feminister är rädda får Pär Ström att jubla.
Han förnekar våld mot kvinnor och den ojämlikhet som finns både här och i övriga i världen. Han hävdar att det är kvinnor som förtrycker män. Det lär vara svårt att hitta forskning och fakta som stödjer det. Som tur är så är det inte många män som tänker som Pär Ström. Männen i norden ser egenintresset i jämlikheten och många arbetar för detta. I USA var det fattiga och lågutbildade vita som motsatte sig att svarta fick samma rättigheter. Motståndare till feminismen är ofta lågutbildade män med låg status i den patriarkala världen. De med låg självkänsla är lättkränkta.

Feminism är en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen, enligt Svenska Akademiens ordlista (2006).
Det är detta Pär Ström är så hatfull mot!

Projektion av självförakt
   De finns vissa personlighetstyper som kan bli farliga människor. Det finns all anledning att vara rädd för dem. Det visade oss Anders Breivik tydligt i somras. Farligast är de som är narcissistiskt kränkta, ofta över inbillade oförrätter. Kränkningarna kan vara projektioner från en egen inre bild av verkligheten. Ofta har den manliga narcissisten inte varit tillräckligt bekräftad av en närvarande god far som gett stöd och bekräftelse under uppväxten. Att ha en god pappa med självkänsla i sin manlighet är viktigt för att själv kunna utveckla god manlig självkänsla. Den man som har haft detta känner sig i regel mindre hotad av kvinnligheten. Tyvärr går det frånvarande faderskapet ofta i arv. Narcissistens självbild pendlar mellan omnipotens och inkompetens. Narcissisten behöver projicera sin känsla av inkompetens på någon annan för att upprätthålla en uppblåst självbild. Patriarkatet är en könsmaktsordning som även drabbar de som betraktas som svaga bland män, ”kärringar”, ”fjollor”, ”sillmjölkar”. De narcissistiskt kränkta männen vill främst ha de andra männens uppmärksamhet och positionera sig bland dem ”Pappa – se hur fin jag är!”  Patriarkatet bygger på makt och underkastelse. Egenskaper som män vill undvika projiceras på kvinnor, romer, judar, homosexuella. Utan underläge inget överläge. Att utdefiniera och projicera stärker den patriarkala gemenskapen. Genom att slå på feminismen hoppas mannen med låg självkänsla få uppskattning av andra män.

Förnekelse av mäns våld mot kvinnor
Pär Ström vill använda den könsneutrala benämningen relationsvåld. Han förnekar att det i övervägande fall handlar om mäns våld mot kvinnor. Pär Ström verkar tro att mängden män som döms för partnervåld beror på att feministerna har slagit blå dunster i ögonen på domarkåren? Sanningen är att antalet som döms är toppen på ett isberg. Bara för sexualbrott görs i Sverige  16 000 anmälningar om året. Detta antas vara en tiondel av de brott som verkligen begås. Övervägande delen av dessa anmälningar är från kvinnor mot män. Anledningen att 9/10 inte anmäls är att övergreppen ofta sker av en nära anhörig.

   I Sverige har mycket arbete gjorts för jämlikhet. För mindre än hundra år sedan var kvinnor även i Sverige omyndiga, fick inte läsa på universitet och fick fritt våldtas av sina män. Detta förekommer fortfarande i stora delar av världen. Feministisk kamp handlar om solidaritet med alla kvinnor i världen.

Projektion av förtrycket 

    ”Det är feminister som är diskriminerande och priviligierade” enligt Per Ström. Statsfeminismen förtrycker männen!
Är detta då även själva orsaken till att det övervägande är män som döms för våldsbrott, är med i brottssyndikat och motorcykelgäng? Är detta ett resultat av den feminiserade staten? Är det feminismens fel att kvinnor förbjuds köra bil i Saudiarabien? Är feminismen orsak till att kvinnor som inte ger tillräcklig hemgift dödas i Indien? Är hotet från feminismen skälet till att flickor inte får gå i skolan i delar av Afghanistan och Pakistan? Är det kanske feminismens fel att kvinnor tvingas bära Burka och Niqab och att miljoner flickor stympas med omskärelse i världen? Massvåldtäkter i krig bottnar kanske också i feminism? Våldtäkter och mord på kvinnor i Sverige är det betalning för feminismen? Kvinnorna får vad de tål och har sig själva att skylla! Så säger män som slår. Män måste skydda sig mot feministiska tendenser!
Är det så Pär Ström resonerar?

Hetspropaganda om statsfeminism
Han påstår att det är statsfeminism i Sverige! Hitler talade om världsjudendomen. Resultatet av resonemang av det slaget såg vi i Europa under 30-talet och 40-talet. Pär Ström reagerar mot att hamna i ”guilt by association”, faktiskt finns tydliga likheter i retoriken. Han pekar ut syndabockar. Breivik hatar feminister och muslimer och planerade skjuta Gro Harlem Bruntland. Mona Salin kallas för Muslimkramare när hon förespråkade ett mångkulturellt samhälle. Pär Ström hetsar mot feminister. I sin förlängning kan detta inspirera till nya Breivikdåd. 

Debattörer av Pär Ströms sort bidrar till att hatet och våldet mot kvinnor trappas upp.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar